Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Οι φτερωτοί φίλοι μας!


Ας γνωρίσουμε τους  παπαγάλους!

Σήμερα υπάρχουν 386 ταξινομημένα είδη παπαγάλων, που ανήκουν σε 88 γένη. Πλέον συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της γης, εκτός από την Ευρώπη στην οποία δεν υπάρχει κανένα είδος!
Το μήκος των παπαγάλων είναι από 17 εκατοστά έως 1 μετρό! (μαζί με τηνουρά) Το ράμφος τους είναι γαμψό. Το φτέρωμά τους είναι πολύχρωμο με εντυπωσιακά χρώματα. Τα φτερά τους γίνονται μεγάλα  όταν ανοίγουν και έτσι τους διευκολύνει στην πτήση. Επίσης η ουρά τους είναι αρκετά μεγάλη. Έχουν δυο πόδια με τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω. Η διάταξη αυτή τους δίνει μεγάλη συλληπτική ικανότητα. Οι φωνητικές τους χορδές μοιάζουν με αυτές του ανθρώπου και η γλωσσά τους είναι χοντρή και σαρκώδη, έτσι μπορούν να αρθρώσουν  λέξεις  και μελωδίες!
Ας γνωρίσουμε κάποιους «διάσημους» παπαγάλους:
·         
      Black-headed Caique
Ο Black-headed Caique  ζει σε δέντρα και γενικά σε δάση στη Σαβάνα. Το μέγεθος του είναι περίπου 23 cm. Ζει περίπου 10-15 χρόνια. Συνήθως είναι πράσινος εκτός από το μέτωπο, τον αυχένα και το στέμμα είναι μαύρα. Η λωρίδα που περνάει κάτω από το μάτι είναι σκούρα πράσινη, τα μάγουλα, ο λαιμός και μια επιμήκης γραμμή στον αυχένα πορτοκαλί και κίτρινο. Το ράμφος είναι μαύρο και η ίριδα κόκκινη. Το στήθος και η κοιλιά είναι λευκό. Τα πόδια του είναι σκούρο γκρι. Η ουρά έχει στην πάνω πλευρά της σκούρο πράσινο με μαύρες άκρες, ενώ η κάτω λαδί ή κίτρινες.

·        Blue-headed Parrot
Ο Blue-headed Parrot ζει σε δάση στην τροπική ζώνη σε υψόμετρο 600 m, αλλά μπορεί και φτάνει σε υψόμετρα πάνω από 1.500 m. Το μέγεθος του είναι περίπου 28 cm.  Ζει περίπου  25 χρόνια! Γενικά αυτός ο παπαγάλος είναι πράσινος. Το ράμφος είναι μαύρο και κόκκινο στα πλάγια. Το κεφάλι του και το στήθος του είναι σκούρο μπλε.  Έχει και λίγο κόκκινο στα φτερά του λαιμού, το οποίο δεν φαίνεται πάντα. Έχει μια μαύρη βούλα στα καλυπτήρια φτερά των αυτιών και στα κάτω καλυπτήρια των αυτιών είναι κόκκινα. H πλάτη είναι σκούρο πράσινο με μαύρο περίγραμμα σε κάθε φτερό. Στους ώμους έχει κίτρινο με πράσινο χρώμα, ενώ τα πιο εμφανή χρώματα είναι το σκούρο μπλε με μαύρο. Η κάτω πλευρά της ουράς του είναι κόκκινη.  Η ίριδα είναι σκούρα καφέ και τα πόδια είναι σκούρα γκρι.

·        Dusky parrot
Ο  Dusky parrot ζει σε δάση, στην Σαβάνα σε υψόμετρο 600m και σε δασικές εκτάσεις. Το μέγεθος του είναι 26cm περίπου και  ζει περίπου 30-40 χρόνια!  Tο κεφάλι είναι σκούρο μπλε με πράσινη απόχρωση. Tο ράμφος είναι γκρίζο και κίτρινο στο πλάι. Tα καλυπτήρια των αυτιών είναι σκούρα καφετί ή μαύρα. Tα φτερά στο πηγούνι τελειώνουν σε σκούρο ροζ. Τα φτερά και η πλάτη είναι σκούρο καφέ. Tο στήθος και η κοιλιά είναι καφέ με σκούρο ροζ με μπλε άκρη. Στα πλαϊνά του λαιμού και γύρω από τα μάγουλα έχει λευκοκίτρινες επιμήκεις γραμμώσεις. Tα κάτω καλυπτήρια των φτερών είναι μπλε ή βιολετί. H ουρά είναι σκούρο μπλε και τα εξωτερικά φτερά έχουν κόκκινη βάση. H ίριδα είναι καφέ και τα πόδια είναι σκούρο γκρι.

·        Maximilian parrot
Ο Maximilian parrot ζει σε δάση. Το μέγεθος του είναι περίπου 29cm και ζει περίπου 20 χρόνια. O γενικός χρωματισμός είναι πράσινος. Tο μέτωπο είναι μαύρο, τα μάγουλα είναι πράσινα με στενές μπλε και γκρι άκρες. Στο λαιμό και στο πάνω μέρος του στήθους είναι μπλε και βιολετί χρώμα. H κοιλιά και το στήθος είναι ανοιχτό πράσινο. Τα κάτω καλυπτήρια της ουράς κόκκινα. Tα πίσω και πάνω καλυπτήρια των φτερών σκούρο λαδί και πράσινο. H ίριδα είναι σκούρα καφέ και τα πόδια γκρι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου